RASSTANDAARD

Algemene indruk De American Staffordshire Terrier moet de indruk wekken krachtig te zijn in verhouding tot de grote van zijn lichaam , een hond waarvan alle delen van het lichaam in verhouding zijn, stevig gespierd, atletisch en gracieus, oplettend en attent ten opzichte van zijn omgeving. Hij moet 'stocky' zijn: vierkant, geblokt, gezet, nooit afgetraind. Niet langbenig of racy (neiging naar windhondachtige) in zijn omlijning. Zijn moed is spreekwoordelijk.

Hoofd Van gemiddelde lengte, schedel diep en breed, zeer goed ontwikkelde wangspieren (bakken), oren hoog aangezet maar toch ook ver genoeg uit elkaar.

Oren Gecoupeerd of ongecoupeerd, het laatste heeft voorrang (honden geboren na 1 oktober 2001 mogen niet meer gecoupeerd zijn). Ongecoupeerde oren moeten klein zijn en 'half prick' of 'rose' gedragen worden. Oren die vanaf de basis hangen moeten achtergesteld worden.

Ogen zo donker mogelijk, rond, laag en diep in de schedel, en ver van elkaar geplaatst. Geen roze oogleden (oogranden).

Snuit Gemiddelde lengte, ronde bovenzijde, stijl naar beneden vallend onder de ogen. Kaken duidelijk afgetekend. Onderkaak sterk en met grote bijtkracht. Lippen goed sluitend en gelijkmatig , niet los of te groot. Boventanden moeten juist voor de ondertanden neerkomen (schaargebit). Neus beslist zwart.

Nek Zwaar, licht gebogen, taps toelopend vanaf de schouders tot de achterkant van de schedel. Geen losse huid, gemiddelde lengte.

Schouders Sterk en gespierd met ruime hellende schouderbladen.

Rug Tamelijk kort, ligt hellend vanaf de schoft naar de romp, aan het eind van de romp schuin aflopend naar de staartaanzet. Lendenen iets invallend.

Lichaam Zware goed gewelfde ribben, dicht naast elkaar geplaatst. Borst diep en breed waardoor de voorbenen ver uit elkaar staan.

Staart Kort in verhouding tot de grootte, laag aangezet, uitlopend tot een fijne punt. Niet gekruld of over de rug gedragen. Nooit gecoupeerd.

Benen Voorbenen : recht, verticaal met dikke ronde beenderen, rechte polsen. Geen doorgezakte polsen. Achterbenen: goed gespierd, goed gehoekt, noch naar binnen noch naar buiten gedraaid. Voeten van middelmatige grootte, goed gewelfd en compact. Gangwerk veerkrachtig maar zonder deinen , slingeren of telgang.

Vacht Korte dicht bij elkaar geplaatste, glanzende stevige stijve haren.

Kleur Elke kleur geheel, gedeeltelijk of gevlekt is toegestaan. Geheel wit, meer dan 80% wit, black and tan en leverkleur mogen niet aangemoedigd worden.

Grootte Grootte en gewicht moeten in verhouding zijn. Een schouderhoogte van 46 tot 48,5cm voor reuen en 43 tot 46 cm voor teven wordt geprefereerd.

Fouten Fouten die bestraft dienen te worden zijn, vleeskleurige neus, lichte ogen of rose oogleden, te lange of slecht gedragen staart, onder-voor of boven-voor beet.
N.B.: Reuen moeten twee normale teelballen hebben die volledig ingedaald zijn.

GEZONDHEID

HD Heupdysplasie is een multifactorieële aandoening. Meerdere factoren spelen een rol: erfelijkheid (30%), voeding, beweging en belasting.
Bij röntgen-beoordeling van het heupgewricht zijn er een aantal zaken van belang:
• de vorm vd kop
• de vorm vd kom
• de aansluiting vd kop in de kom
• de eventuele aanwezigheid en ernst van artrose
Bij afwijking van één of meerdere van bovengenoemde spreken we van HD .
ED Elleboogdysplatie is een multifactorieële aandoening. Erfelijkheid speelt een grote rol, maar ook overbelasting, overgewicht en voeding. ED is een verzamelnaam voor een aantal voornamelijk erfelijke aandoeningen aan de ellebogen van de hond. Deze veroorzaken pijn en kreupelheid. Onderzoek gebeurt via röntgen-beoordeling.
Ataxie Cerebellaire ataxie (NCL-A) is een aandoening van de kleine hersenen (cerebellum), waarbij een verstoring in het evenwicht en de coördinatie van bewegingen optreedt. De kleine hersenen zorgen voor de fijne coördinatie van de snelheid, kracht en het bereik van de bewegingen van de spieren. Een verstoring in de kleine hersenen zorgt daardoor voor coördinatieproblemen (ataxie). Testen kan via DNA afname.