RASSTANDAARD

Algemene indruk Een kleine, actieve en gracieuze hond; medium tot fijngebeend, glad haarloos lichaam, met haar op voeten, hoofd en staart; of bedekt met een zachte sluier van haar.
Twee verschillende typen van dit ras: hertentype, racy en prima uitgebeend, en Cobby type,zwaarder in lichaam en bot.
Gedrag Blij, nooit gemeen.
Hoofd Glad, zonder overmatige rimpels. Afstand vanaf de basis van de schedel tot stop is gelijk aan de afstand van stop tot punt van neus. Hoofd heeft een gracieuze uitstraling met een alerte expressie.
Schedel is enigszins afgerond en langwerpig.Stop is licht uitgesproken, maar niet extreem.
Gezicht Neus: Een opvallend kenmerk, smal in verhouding tot snuit. Iedere neuskleur is toegestaan.
Snuit: Licht versmallend maar nooit puntig, strak zonder hangende lippen.
Lippen: Strak en dun.
Kaken/Tanden: Sterke kaken met perfect, regelmatig schaar gebit, m.a.w. de boventanden sluiten kort over de ondertanden en staan recht op de kaken.
Wangen: Mooi afgetekend, slank en plat overlopend in de snuit.
Ogen: Zo donker dat ze zwart lijken. Weinig of geen wit vertonend. Medium grote, amandelvormig. Ver uit elkaar staand.
Oren: Lage aanzet: hoogste punt van oorbasis ter hoogte van buiten ooghoek. Groot en staand, met of zonder beharing, behalve bij Powder Puffs waar een hangend oor toegestaan is.
Nek Slank, vrij van loshangende huid, lang en gracieus overgaand in sterke schouders. In beweging, hoog en licht gebogen gedragen.
Lichaam Medium tot lang, soepel.
Rug: recht.
Lende: strak
Achterhand: Mooi afgerond en gespierd.
Borst: Redelijk breed en diep, niet tonvormig. Borstbeen niet prominent. Borstdiepte tot ellebogen.
Onderbelijning en buik: licht opgetrokken.
Staart Hoge aanzet, hoog gedragen of naar buiten tijdens beweging. Lang en tapstoelopend, redelijk recht, niet gekruld of gedraaid naar één kant, in rust natuurlijk hangend. Pluim lang en vloeiend, beperkt tot laatste twee-derde van de staart. Dunne bevedering toegestaan.
Ledematen VOORBENEN:
Algemeen voorkomen: lange slanke benen, goed onder het lichaam geplaatst.
Schouder: Zuiver, smal en goed naar achter leunend.
Elleboog: kort tegen lichaam aansluitend.
Poot: Fijn, Sterk, bijna verticaal.
Voorvoet: verlengde hazenvoet, smal en lang. Nagels elke kleur toegestaan, redelijk lang. Sokken, ideaal beperkt tot tenen, zeker niet hoger dan bovenkant pols. Niet naar binnen nog naar buiten draaiend.

ACHTERBENEN:
Algemeen voorkomen: Achterpoten ver uit elkaar geplaatst. Hoeking zo dat het een rechte rug geeft.
Knie: Stevig en lang, Soepel overgaand in de enkel.
Enkel: Hakken goed neergezet.
Achtervoeten: verlengde hazenvoet, smal en lang. Nagels elke kleur toegestaan, redelijk lang. Sokken, ideaal beperkt tot tenen, zeker niet hoger dan bovenkant enkel. Niet naar binnen nog naar buiten draaiend.

BEWEGING/GANGWERK: Lang, vloeiend en elegant, uitreikend en met veel kracht.

Huid fijnmazig, zacht, warm aanvoelend.
Vacht Haar: geen grote vlakken met haar op het lichaam. Een lange en vloeiende kuif heeft voorkeur, maar dunbehaard is toegestaan; ideaal beginnend aan de stop, en uitlopend aan onderkant nek. Bij Powder Puffs heeft de vacht een ondervacht met een zachte sluier van lang haar, glad vallend haar wordt verkozen.
Kleur: Ieder kleur of combinatie van kleuren.
Grootte Ideale hoogte aan de schoft: Reuen 28-33 cm. Teven: 23-30cm.
Fouten Iedere afwijking van de voorgaande punten dient als fout in overweging genomen te worden, de zwaarte van de fout moet exact in verhouding zijn met de invloed van deze fout op de gezondheid en het welzijn van de hond.
DISKWALIFICERENDE FOUTEN: agressief of overdreven schuchter. Iedere hond die duidelijke fysieke of gedrags stoornissen vertoont dient gediskwalificeerd te worden.
N.B.: Reuen moeten twee normale teelballen hebben die volledig ingedaald zijn.

GEZONDHEID

PRA Progressieve retina atrofie of PRA is een erfelijke ziekte waarbij de staafjes en/of de kegeltjes in het netvlies afsterven of verkeerd gevormd worden. Het gevolg is totale blindheid.
Verschillende PRA-vormen zijn rasgebonden. Wij testen op prcd en rcd3 via DNA-afname.
PLL Primaire Lens Luxatie of kortweg PLL is een goed herkenbare, pijnlijke en blindmakende erfelijke afwijking in een groot aantal hondenrassen. In aangetaste honden degenereren de banden waarmee de lens gefixeerd wordt. Wanneer de lens uiteindelijk niet meer in de goede positie aanwezig is, zal de hond blind worden. Testen kan via DNA afname.
DM Degeneratieve myelopathie (DM) is een fatale progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg. Deze ziekte wordt gekenmerkt door verlies van aansturing van de achterhand en leidt uiteindelijk tot verlamming. Testen kan via DNA afname.
Patella Patellaluxatie is een aandoening waarbij de knieschijf los zit, af en toe of permanent uit zijn groeve schiet. Dit probleem zorgt voor een chronische mankheid van de hond. Een patellaluxatie is over het algemeen te diagnosticeren door de dierenarts, door manipulatie van het kniegewricht.
ECVO European College of Veterinary ophtalmologists. Dit is een erkende Europese organisatie die gespecialiseerd is in oogonderzoek bij dieren. Dit omvat een algemeen onderzoek van de ogen en oogleden. Op die manier kunnen ook niet-erfelijke oogaandoeningen worden vastgesteld.